Arppa

TORSTAI 7.7.

Kokkolan kulttuuripiirien uusin lahja maailmalle on valovoimainen laulaja-lauluntekijä Arppa. Kriitikoiden lisäksi myös kuuntelijoiden innostusta, jopa fanitusta osakseen saanut artistitulokas julkaisi viime vuonna toisen albuminsa Kinovalon alla. Arpan musiikki on kielellisesti kiehtovaa, trendestä piittaamatta omassa uomassaan kulkevaa poprockia.

Arpan yhtyeessä vaikuttavat Aaro Airolan itsensä lisäksi näkemykselliset muusikot Ville-Veikko Airaniemi, Antti Ahoniemi sekä Okko Saastamoinen. Yhtye soi yhteen saumattomasti myös livenä. Arpan keikkoja nähneet tietänevät, että kyseessä on vastustamattoman, suorastaan riehaannuttavan hyvä livebändi. Yhtyeen levyttäessä mukaan astuu Väinö Karjalainen tuottajan roolissa.

 

Aaro ”Arppa” Airola, tuntuu, että kaikki fanittavat sinua. Miksi olet niin suosittu? 

Varmaan sitä pitäisi käydä kysymässä yleisön puolelta. Ajattelen itse niin, että minulla on aika hyvä ryhmä ympärilläni: bändi, Karjalaisen Väinö, joka on ollut tekemässä levyjä, ja Andre Pozusis, joka on ottanut kuvia. Kaikki ovat omalla alueellaan taitavia. Tulen iloiseksi siitä, että saan tehdä tällaista juttua tällaisella porukalla. Se varmaan välittyy yleisölle.

Bändillä vaikuttaa olevan keikoilla tosi hauskaa. Mistä keikkojen dynamiikka syntyy?

Me ammennetaan paljon improvisaatiosta. Ajattelemme kaikki, että asioita pitää kokeilla silläkin uhalla, että mokaa. Sen myötä jokainen keikka on erilainen.

Arpasta puhuttaessa puhutaan lähes aina Kokkolasta. Mikä on tärkeintä Kokkolassa?

Ykspihlaja, se asuinalue. Ne piirit, joissa olen saanut kasvaa – ja kaverit. Kokkola on maakuntakaupunki. Sillä on oma luonteensa, joka on aika yritteliäs.

Kokkola on läsnä myös lyriikassasi. Mistä tarinat tulevat?

Ainakin viimeisimmällä levyllä, joo. Keksin niitä sanoja, ja sitten kun ne ovat mielestäni hyviä, niin ne lähtevät eteenpäin. Minulle on hirveän viihdyttävää, että jostain Elsa-koirasta tai Puomi-baarista, joiden ei pitäisi tarkoittaa kenellekään mitään oman elinpiirini ulkopuolella, tulee sellaisia asioita, jotka puhuttelevat ihmisiä.

Jos sinun pitäisi juuri nyt valita jokin suosikkiote lyriikoistasi, mikä se olisi?

Leikkiä sanoilla -biisissä on sellainen kohta, kuin

Valoa silmissä / hyppii kahdella jalalla / oman laulun tahdissa / josta piti olla vuosikymmeniä/
Jos en muuta haluu täältä pihlajapolulta / kenties jotain tuollaista / joka kulu ei vuosien mukana

Se viittaa erääseen pitkän linjan lauluntekijään, jonka tapasin. Muistan vahvasti sen tilanteen, johon sanoitus perustuu.

Millaista musiikkia olet itse kuunnellut viime aikoina? 

Nyt olen kuunnellut aika paljon räppiä. Suomenkielisessä räpissä on kunnianhimoisia tekijöitä, jotka käyttävät selvästi hirveän määrän energiaa teksteihin. Se on niin suosittu genre tällä hetkellä, että varmaan täytyykin olla aika terävä kynä, että erottuu.

Mac Millerin Circlesia olen kuunnellut kuluneen talven aikana aika paljon. Nyt kiertueella kuuntelin Pambikallion levyä, siinä on hieno tunnelma.

Musiikin lisäksi olen kuunnellut aika paljon tiedeohjelmia. Iltaisin kuuntelen avaruuspodcasteja Yle Areenasta. On mahtavaa kuunnella, kun ihminen on tosi syvällä jossakin tieteenalassa ja selittää jostakin tähtien nopeuksista.

Vaikuttaa siltä, että tämä kesä on ensimmäinen normaali festarikesä pitkään aikaan. Mitä luulet, millainen kesästä tulee?

En ole ikinä oikein kiertänyt festareilla. On kiinnostavaa nähdä, millaisia tapahtumia on olemassa. Keikkakesän jälkeen osaan varmaan sanoa, millaisissa tapahtumissa viihdyn ja mihin menisin mielelläni uudestaankin.